Mercadona-kantoren in Albalat

Albalat del Sorells, Valencia
Dit artikel is ook beschikbaar in
Mercadona is een van de grootste Spaanse ondernemingen op het gebied van supermarkten en onlinewinkelen en bedient 5,6 miljoen huishoudens in zijn 1.632 winkels in Portugal. Het bedrijf besloot een nieuw hoofdkantoor te bouwen in Albalat dels Sorells, Valencia. De eerste fase van het project ging in 2012 van start met de bouw van het data processing centrum (CPD) en het dienstencentrum. Beide werden in 2014 geopend. Momenteel is een tweede fase in aanbouw: drie nieuwe gebouwen met een ondergrondse parkeergarage.

Over het project

Er zullen zo'n 150 leveranciers en zo'n 600 mensen meewerken aan de bouw van het nieuwe duurzame hoofdkantoor. De drie gebouwen en de ondergrondse parkeergarage zullen plaats bieden aan ongeveer 1.000 werknemers, en de investering van 80 miljoen euro heeft ook tot doel de onmiddellijke omgeving te optimaliseren. Mercadona heeft voor dit project samengewerkt met Construcciones Torrentinas Casol S.L. en ERRE Arquitectura.

Het project bestaat uit drie onafhankelijke parallelle blokken met een geschatte oppervlakte van 35.000 m2. Elk blok heeft overspanningen van 16 meter in gewapend beton.

De blokken zijn verdeeld over drie verdiepingen met een gemeenschappelijke ondergrondse parkeerruimte. Ze zijn met elkaar verbonden door de parkeergarage over hun gehele ondergrondse niveau en ook door twee loopbruggen op het bovengrondse niveau.

De verticale verbindingselementen bevinden zich daar waar de blokken de loopbruggen kruisen, en waar de bogen van gewapend beton verschijnen. Een niveau met een heel ander karakter bevindt zich boven een van de dwarsverbindingen, die de twee betonnen kernen en twee kolommen van elk van de drie blokken met elkaar verbindt. Om deze reden is een staalconstructie voorgesteld.

IDEAStatiCa is van cruciaal belang geweest voor de analyse van het knikverschijnsel en de torsies die door de grote belastingen op de uitkraging worden veroorzaakt.
Antonio Lopez
Antonio Lopez
Architect – ERRE arquitectura
Spain

Technische uitdagingen

De belangrijkste uitdaging van dit project was de omvang ervan.

De overspanning van 16 meter van het blok moest tot aan de top van het gebouw worden opgetrokken, en er moest een andere constructie omheen worden gebouwd die de rest van het bouwwerk niet in gevaar bracht.

Het metalen dak rust op 12 punten (vier voor elk blok) en overspant tussen de steunen een lengte van 13-16 meter, met een vlucht aan elk van de lange zijden (ongeveer zes meter lang) die is opgelost met balken van variabele diepte die zijn verbonden met grote buisvormige profielen. Deze profielen vangen de wringing op die door de grote overstekken wordt gegenereerd. De steunen zijn meestal opgelost als verbindingen met toegestane verplaatsingen op één of beide assen. Dit maakte het noodzakelijk een kokerprofiel te berekenen om de lokale afwijkingen in de steunpunten en de inbedding van elke uitkragende ligger te verkrijgen.



Gezien de lengte van de dakconstructie moest ook rekening worden gehouden met thermische uitzettingen, zodat werd besloten dat verschillende opleggingen glijdend moeten zijn om structurele verbindingen te vermijden. Aangezien de uitkraging aan de binnenzijde het ontwerp naast de rechter overspanningen bepaalde, werd gekozen voor een symmetrische uitkraging. Hierdoor kon de overspanning in een van de twee orthogonale richtingen worden verkleind, waarbij gebruik werd gemaakt van de lineaire afmetingen van de constructie.

De constructie is ontworpen met behulp van een centrale draagconstructie die op 12 punten wordt gesteund (zes op de kolommen en zes op de betonnen staven), met twee langsliggers die deze punten met elkaar verbinden.

De geringe afstand tussen de kolommen en de gevel maakte grote uitkragingen noodzakelijk en vereiste daarom een lichte constructie die zowel overspanningen tussen de steunpunten kon overbruggen als een uitkraging op één van de gevels kon dragen. Deze liggers zijn op zes punten met elkaar verbonden door dwarsbalken (één voor elke twee steunpunten), en een subsectie van liggers van gelijke afmetingen is toegevoegd om de door de uitkragingen gegenereerde torsie te compenseren.

De twee uitkragingen van 5,8 meter zullen uit deze constructie ontstaan met profielen van dezelfde diepte, maar die naar de rand toe geleidelijk afnemen, wat helpt om het gewicht van de constructie te verminderen. De torsie die zij genereren in de hoofdliggers bepaalt hun geometrie, en de plaatsen van de langsliggers zijn daarom vormgegeven profielen in 600 tot 700 millimeter diepte.

Alle 12 verbindingen stonden onder hoge spanning, dus werden ze aangepast om de gedeelde krachten te verminderen en ze te concentreren op slechts twee punten.

IDEA StatiCa werd gebruikt voor het centrale deel van de constructie om de opleggingen in verschillende gevallen te analyseren en om de vervormingen van elke ligger met de uitkraging en de stalen pilaren te berekenen. Het team was ook in staat om de spanningen van de globale ligger te visualiseren, evenals de lokale vervormingen van de platen van het vormgegeven profiel.

De analyse met IDEA StatiCa heeft het mogelijk gemaakt de op algemeen niveau uitgevoerde berekeningen te valideren, de afmetingen te verfijnen van de elementen die alle krachten overbrengen op de gebouwen in de constructie, en de plaatdikte te bevestigen. Het heeft ook geholpen om de profielen te valideren die de hoofdprofielen en de totale dikte van het dak vormen, evenals de profielen die het begin van de uitkragingen aan beide zijden vormen.
Antonio Lopez
Antonio Lopez
Architect – ERRE arquitectura
Spain

Oplossingen en resultaten

ERRE Arquitectura heeft gebruik gemaakt van de oriëntatie van het gebouw en de natuurlijke verlichting van de omliggende gebieden om ervoor te zorgen dat de werknemers kunnen genieten van comfortabele, natuurlijk verlichte ruimten en tegelijkertijd het stroomverbruik te verlagen. De drie grote binnenplaatsen zorgen er ook voor dat het licht doordringt in de ondergrondse parkeergarages, waardoor deze aangenamer worden.

De buitenkant van de gebouwen zal worden omgeven door groene recreatiegebieden die de natuurlijke circulatie van lucht bevorderen, en de tuinhoven zullen vervuiling absorberen en tegelijkertijd zuurstof genereren, waardoor het comfort van alle medewerkers wordt verbeterd. Voor de besproeiing van deze ruimten wordt gebruik gemaakt van opgevangen regenwater.

Het interieurontwerp van de kantoren zal bestaan uit onderling verbonden open ruimten en eenvoudige interieurs die gebruik maken van zonne-energie om productiviteit en creativiteit aan te moedigen.

De voltooiing van dit project wordt verwacht in 2023.

Over ERRE arquitectura

www.errearquitectura.com

ERRE is een architectenbureau gevestigd in Valencia, Spanje. Een groot team van meer dan 40 doorgewinterde professionals werkt al meer dan 20 jaar aan de ontwikkeling van woon-, onderwijs-, sport- en openbare projecten.

Het ERRE team benadert architectuur met passie en respect en streeft naar een functionele oplossing voor elk van zijn ontwerpen om het leven van de mensen die ervan genieten te verbeteren. Ze hebben hun eigen afdeling voor bouwkundig ontwerp die hen in staat stelt het ontwerpproces van projecten en de communicatie binnen hun team te verbeteren.

Recente projecten omvatten de transformatie van de voormalige Port America's Cup basis in een kantoor- en onderwijscentrum, de bouw van de grootste basketbalfaciliteiten in Europa (met negen binnen- en vier buitenvelden), en een privéhangar op de luchthaven van Valencia. En met de bouw van de Mercadona-kantoren in volle gang kan het team nog een spectaculair architectonisch succes aan hun portfolio toevoegen.

ERRE arquitectura was finalist van de IDEA StatiCa Excellence Awards 2021 met de projecten van de Mercadona-kantoren in Albalat.

IDEA StatiCa heeft ons geholpen de dimensies waarmee we werken te visualiseren en de complexe constructie te begrijpen, van de meest algemene geometrie tot de relatie tussen de verschillende elementen waaruit het bestaat en hoe ze zich allemaal verhouden tot de rest van het gebouw. Zonder IDEA StatiCa hadden we dit niet kunnen doen.
Antonio Lopez
Antonio Lopez
Architect – ERRE arquitectura
Spain

Luister wat de ingenieurs over het project zeggen

Vond u deze post leuk? Mis geen gelijkaardige onderwerpen!

Sluit u aan bij 10.000 collega-ingenieurs en ontvang deskundige ingenieurstips rechtstreeks in uw inbox

RELATED CONTENT

EDGE Amsterdam West

Gevelbehoud constructiesteun

STAAD.Pro BIM link for steel connection design (AISC)

Verification of the structural concrete elements (EN)